Uitvoering cantate 180 van J.S. Bach in de Grote Kerk van Blokzijl op zondag 28 oktober.

“Schmucke dich, o liebe Seele”. “Maak je mooi, lieve ziel, wees prachtig! Treed aan het licht, kom uit je duister tevoorschijn!”

Op 22 oktober 1724 werd deze mooie koraal-cantate voor het eerst uitgevoerd en deze werd in de 18e eeuw een van de meest populaire cantates. Bach heeft in deze cantate voor een extra feestelijk instrumentaal ensemble gekozen, met blokfluiten, hobo en althobo, strijkers en een continuo (orgel cello en contrabas). Het centrale beeld is dat van een bruiloftsmaal, waar Gods liefde voor de mensen wordt gevierd. Het openingskoor en twee aria’s krijgen de vorm van een dans!

Prachtige aria’s worden gezongen door de sopraan Susanne Weber, de tenor Falco van Loon en de bas Niels Kuipers. Het alt-recitatief wordt gezongen door artistiek leider en dirigent Raghna Wissink. De cantate wordt uitgevoerd door het cantatekoor Blokzijl, met zangers en musici uit een brede regio.

De voorganger in deze gezamenlijke dienst van PKN Blokzijl en Doopsgezinde Gemeente Blokzijl is Ds. Neely Kok, het orgel wordt bespeeld door Mannes Hofsink. De dienst begint om 15.30, na afloop is er een collecte om de onkosten te bestrijden.