20jan2017

Film (met o.a. Juliette Binoche), over een oorlogsfotografe die niet kan/wil kiezen tussen passie voor gevaarlijk werk en de liefde voor haar gezin

Vanaf: 20.15

Lokatie: 't Lam Blokzijl

Breestraat 2 8356 DL Blokzijl

5,00

A Thousand Times Good Night (2013) begint intrigerend. We zien hoe een jonge vrouw in Kabul zich voorbereidt op haar zelfmoordaanslag. Ze heeft de bomgordel al om.

Dan herkennen we tussen de andere gesluierde en hoofddoek-dragende vrouwen het gezicht van Juliette Binoche. Zij speelt Rebecca, een oorlogsfotografe.

De scène roept veel vragen op. Hoe ver ga je als oorlogsfotograaf? Moet Rebecca niet iemand waarschuwen in plaats van foto’s te maken? Of zichzelf in veiligheid brengen?

De bomaanslag op een drukke marktstraat in Kabul doet Rebecca in het ziekenhuis belanden. Haar man Marcus (Nikolaj Coster-Waldau) komt haar ophalen en neemt haar mee naar huis. In Ierland wachten haar twee dochters op haar: Lisa (Adrianna Cramer Curtis) van zeven en Stephanie (Lauryn Canny) van dertien.

En dan komen ook de vragen. "Waarom was je daar?" Marcus houdt nog steeds van Rebecca, maar hij is het zat om in angst en onzekerheid te leven. "Ik hoop dat hij het waard was, de foto?". Rebecca moet kiezen: haar leven als oorlogsfotograaf, haar idealen en haar woede over alle onrecht in de wereld - of haar gezin. En dat is toch moeilijker dan gedacht!

De (Noorse) regisseur Erik Poppe was zelf jarenlang fotograaf voor Reuters in oorlogsgebieden. 

Bron: tekst is grotendeels overgenomen uit recensie in Nu.nl, 23 juli 2014

Download het evenement naar je agenda

Terug naar overzicht