22apr2016

Boekpresentatie over Bert Haanstra en film Dokter Pulder zaait papavers

Vanaf: 20.15uur

Lokatie: t Lam

Breestraat 2 8356 DL Blokzijl

toegang gratis

Bert Haanstra (1916-1997) is een onderwijzerszoon uit Twente die één van de bekendste filmers van zijn generatie werd. Films als Fanfare, Dokter Pulder zaait papavers en Bij de Beesten af waren absolute kaskrakers. Hij was de eerste Nederlandse filmer die een Oscar won, met zijn film Glas in 1960. Op 31 mei a.s. is het 100 jaar geleden dat hij werd geboren en dat wordt onder meer gevierd met een wandelgids langs locaties waar de cineast heeft gewoond en gefilmd. Dit bracht de samensteller Ronald van de Vate langs bv. Goor, Holten, Veere, Giethoorn, Laren en Blokzijl. In de gids ‘In het voetspoor van Bert Haanstra’, met 9 wandelingen, is een route opgenomen die Blokzijl en Giethoorn verbindt via een 11 kilometer lange wandeling. Maar de gids is ook bijzonder omdat niet eerder gepubliceerde foto’s en filmaffiches zijn opgenomen.

 

In Blokzijl is een groot deel van de film Dokter Pulder zaait papavers (1975) opgenomen. Blokzijl is heel herkenbaar in de beroemde openingsscene en het fraaie woonhuis/praktijk van de dokter aan de Noorderkade. De film wordt wel eens “een van de beste films van Haanstra” genoemd, met sterke rollen van Dora van der Groen, Kees Brusse, Ton Lensink, Peter Römer en Sacco van der Made. Kenmerkend voor het werk van Haanstra en dus ook voor deze film is de aandacht voor de personages in hun natuurlijke leef- en werkomgeving en dit levert humorvolle situaties op.

 

Alle reden om de presentatie van de wandelgids én de vertoning van de film te combineren op één avond in Blokzijl. Na een korte presentatie over het leven en werken van Bert Haanstra door Ronald van de Vate wordt de wandelgids aangeboden aan Geiske Obbema, een amateurspeelster die destijds heeft meegewerkt aan de film. Daarna wordt de film ‘Dokter Pulder zaait papavers’ vertoond. De wandelgids is uiteraard op de avond zelf verkrijgbaar (€ 14,95).

 

Download het evenement naar je agenda

Terug naar overzicht