04nov2016

i.s.m. Blokzijl Klassiek o.a. film, live muziek (piano) en uitleg over Liszt en Chopin

Vanaf: 20.15 uur

Lokatie: 't Lam Blokzijl

Breestraat 2 8356 DL Blokzijl

5,00

drukwerk_fileco-webMuziek is tegenwoordig voor een belangrijk deel een beeldtaal. In de popmuziek weten we niet anders, een genoegen die de klassieke muziekliefhebber niet kent. De laatste jaren wordt geprobeerd om ook klassieke muziek op een beeldende manier te presenteren. Zo maakt Cees Mobach zogenaamde Fileco’s, waarin muziek op een bijzondere manier in verband wordt gebracht met de componist.
Een FILECO wil zeggen dat Film, Lezing en Concert elkaar ondersteunen en afwisselen. Alle muziek is life, de musici (of het ensemble/orkest/koor) sluiten in concertante bijdragen aan op bv. de film en presentatie (lezing), maar fungeren niet als het geluidsspoor ervan.

Cees Mobach demonteert fragmenten uit autobiografische films over componisten, vermengt ze met eigen beelden en materiaal uit documentaires, verandert de geluidsporen en de structuur totaal, kortom: maakt een totaal nieuwe, korte, humoristische docu/biopic van een episode uit het leven van een componist. Basisgedachte is dat het gewoon leuk is om de componist van de ten gehore gebrachte muziek niet alleen te horen maar ook te zien, als persoon te beleven.
Hij maakte al fileco’s van o.a. Bach, Tsjaikowsky, Paganini, Ravel, Beethoven,  Schumann, Händel, Mahler, en Strawinsky.

In t Lam ontmoet zijn Chopin en Liszt aan de beurt.
Hij voert deze fileco uit met pianist Mark Toxopeus, afgestudeerd aan het Conservatorium in Amsterdam en o.a. initiatiefnemer van de bekende Arboretumconcerten in Wageningen. Cees Mobach zelf was 40 jaar muziekdocent van een HAVO/VWO, dirigent van diverse koren en symfonie-orkesten, is pianist en schreef theatermuziek. Tientallen van zijn leerlingen vertrokken naar het conservatorium en Mark Toxopeus is daar één van.

Download het evenement naar je agenda

Terug naar overzicht